Agyagmaszk! Kell mindenkinek? Melyiket? Hányszor? Hogyan?

(A cikk teljesen a saját akaratomból született, sem a gyártó, sem más nem kötelezett a megírására, azonban reklámnak minősülő tartalomként kezelhető. Az információs anyagokat, képeket, a folyamatos kapcsolattartást és minden egyebet, aminek köszönhetően a cikk megszülethetett, köszönöm a Maskaolin Hungary csapatának)

Ez az agyagőrleményes “otthoni wellness élmény” újra egy olyan téma, amellyel kapcsolatban nem mondhatjuk, hogy simán hazudik neked az, aki nem támogatja, vagy épp az hazudik, aki folyamatosan ezzel foglalkozik. Ezt a problematikát leginkább a hámlasztáshoz hasonlítanám. Nagyon sokan megvannak nélküle, és nem hiányzik nekik, mások nem tudják elképzelni nélküle az életüket. Ez az agyagozás is ilyen. Ezt nagyon fontosnak tartom már itt az elején tisztázni, hogy senki ne érezze magát rosszul azért, ha nem agyagozik. Tehát ez nem egy kötelező futam az életedben. Megtanultuk, hogy a 3 legfontosabb lépés, ami mindenki számára kötelező, és ezt meg kell érteni, megszeretni nem kötelező, de attól még alkotni kell minden nap, az a megfelelő tisztítás + hatékony hidratálás + fényvédelem!

..térjünk a lényegre!

Azért szívügyeim ezek a (nem kötelező lépéseket érintő) témák is, mert nagyon sokan abban a tévedésben élnek, hogy mivel nem egy esszenciális, tehát nem egy kihagyhatatlan lépésről van szó rutinilag, nem ronthatnak el semmit a szép kis hatékony rendszerükben, ha össze-vissza kipróbálgatnak valamit. Egész könnyűnek tűnik nem? Keverem, kavarom, felcsapom, várakozok, lemosom, viszlát. Néha én is örülnék, ha valami ilyen egyszerű lenne, és nem viselnénk egyes arcápolási katasztrófák hozadékait magunkon még egy ideig.

Emlékeztek, mikor ezek berobbantak?Rossz volt a kérdés. Ki ne emlékezne. Ezt reklámozta M I N D E N K I, mindent is megold címszó alatt. Annyi volt az egyetlen apró zavar a rendszerben, hogy véletlenül kifelejtették a ‘hanincsrendbenazarcápolásodlehetleégetiafejedtövig’ #-et. Tudjátok, ez az a három M. Megesik. Megbocsátottunk. Meglepődésre nincs ok. Szerintem ennek már 10 éve biztos. Ennyi kellett is ezt kiheverni. (vannak termékek a polcokon, amelyek létezését 100 év nem lesz elég kiheverni, mint például a kevésbé képben lévő kozmetikusok kedvenc tini tonikja, most mindenki simogassa meg a feszületet a falon)

Mi a lényeg?

Az, hogy nem mindegy, mit kensz fel adott hatás elérésének érdekében.

Kenekedni úgy kell, hogy megkapd a megfelelő hatást, de amellett a legkisebb “mellékhatásokat” szenvedd el. Tehát nem egyoldalúan kell válogatni, nézni kell a dolgok másik oldalát is. Nem mindig az lesz a megfelelő termék a problémádra, ami szembejön a boltban agyonreklámozott celebfejes táblával, csillámporral, és felkenés után villogsz, mint a zárlatos partybusz.

Legtöbb esetben kaolint láthatsz egyes termékekhez keverve, de..

Attól, mert valamihez kevernek kaolint, még nem fogunk térdre borulni.

..azért, mert nem kevés különbség van a kozmetikai minőségű agyagásványok, és a kozmetikai minőségű termékként eladott, de ipari célra előállított agyagásványok között.

Tudtátok, hogy az ásvány feldolgozás kozmetikai célra nem szabályozott jogi környezet?

Ez úgy néz ki, hogy valaki ezt mond, valaki azt mond, és mindenki egy dombon kukorékolja a saját igazát.

Vannak azok a kis francia bányák, eladják az ipari körülmények között előállított papírzsákba csomagolt agyagot a kereskedőknek, ez kerül egyes boltok polcaira. Nem tűnik nagy katasztrófának? Pedig az.

Ipari körülmények között kalcinált kaolin jön létre vizes technológiával, kénsav/sósav használatával, 600-1000 fokon kiégetve. A bőrre gyakorolt jótékony hatás elutazik, nincs retúr jegy. Attól, mert te azt olvasod a címkén a sarki boltban, hogy “napon szárított, őrölt természetes fehér agyag”, megoldva a helyzet nincs, ugyanott vagy, csak az előtte történő mindenséget hagyták le a címkéről.

Nem hibáztatjuk a kereskedőket, maguk sem tudják mit vesznek. Néha valóban boldogság és nyugalom az információszegénység. (ez olyan, mint black friday alkalmával a sok akció az arcápolási termékekre, amiknek csak a csomagolása ér valamit, szépen mutat a polcon, olyan M E N Ő, de nem veheted meg, mert nem ér semmit, és ordítasz, hogy nem veheted meg, mert értesz hozzá, szinte szörnyű fizikai fájdalom, hol a Voltarenem?)

..ezen kívül még fontos megjegyezni azt az apró VICCES részletet, hogy csomóan boldogan felkenik a “noname” agyagőrleményt, ami például nem kevés esetben gépi kenőanyaggal van szennyezve – mert nem kozmetikai céllal lett előállítva ugye -, de emellett ezek az emberek bőszen kampányolnak a vazelin ellen, mert az szerintük gYiLkOs kŐoLaJsZáRmAzÉk. (Ezt tovább nem kommentáljuk, ezt józanon nem lehetne túlélni, és sem a COSMOS, sem a NATRUE certifikációk nem oldják meg a problémát)

MIT ALKOT AZ IPAR a kaolinnal?

A tisztító és bőrállapotot javító hatást figyelmen kívül hagyva úgy nagyjából minden egyéb mással foglalkozik, de főképp azzal, hogy maximalizálja a nedvszívó hatást.

Mi a helyzet a kozmetikai célú kaolinnal?

Az agyag az ásványtani elnevezését (és azt, amit Te az INCI-ben is megleshetsz) a domináló ásványianyag tartalmáról kapja. Laborban lehet “tiszta agyaggal” szemezni, de a természet a kevergetésről híres. Erre nagyon jó példa a kaolin, ami min. 50% kaolinite ásványt tartalmaz, emellett gyakran egyebeket, pl. illite, mica és kvarcot is. A nagy üzemeknek általában az a célja, hogy a vastartalmat és a kvarctartalmat csökkentsék – ezek jelenlétére pl. papíriparban nincs szükség. Kozmetikai szempontból ezek gondot nem okoznak. (a NIOD Flavanone Mud termékében is van)

Hő hatására a kaolin megválik kristályos szerkezetétől, ez pedig azért nem a legjobb nekünk, mert a kristályos forma jobb adszorpciós képességgel rendelkezik, mint az attól megfosztott forma.
Tehát, ha nem úgy bánunk a kaolinnal, ahogy kellene, romlik annak természetes tisztító hatása, ami vonzza magához a szennyeződéseket. (Nem igazán lesz értelme felkenni, minden jó elúszott)

A kozmetikai ipar egyik nagy fejének köszönhetően elterjedt a nagyvilágban a “pure clay” mánia, ami annyit jelent, hogy kevesebb benne a kvarc. Persze arról már nem magyaráznak a fogyasztónak, hogy nem simogatni kell az agyagot, hogy azt elérjék, de úgyis belerakják valami csillámporos termékbe, ott már nem oszt, nem szoroz szegény agyag hatása a bőrre.. akarom mondani, ami megmaradt belőle. (itt most nevetni kéne, de sírni tudnék)

Messzire sem kell menni, és van fény az alagút végén..


Amikor tavaly Lili és csapata (Maskaolin Hungary) megkeresett, először azt sem tudtam mit kezdjek magammal, számomra is teljesen új volt a téma. Persze, szervetlen kémián ezt-azt hall az ember, de kicsit sem hasznos mélységben, főleg nem, ami a kozmetikai dolgokat illeti.

Soha az életben nem agyagoztam, mert az össze-vissza sarkiboltos zsákból zacskóba öntögetős dolgokat nagyon nem élem, egyszer rendeltem egy bio boltból valami zöld szörnyűséget, de az abszolút használhatatlan volt és dolgozni sem lehetett vele, a drogériás csillámporos termékeket pedig már elmagyaráztuk. Nagyon örültem, hogy ezen a téren is lesz mihez nyúlni a polcon, ha úgy adódik.

Remélem mindenki buzgón elsajátította a feljebb pirossal megjelenő mondatot. Semmilyen “vettem ilyen fasza kék agyagport” és társai.

Attól függ a kozmetikai hatás, tehát a bőrödre gyakorolt hatás, hogyan bánsz az agyagásvánnyal a feldolgozás során. (Tehát, tőlem megszokott finom stílusban előadva, addig csapkodod, vagdosod szegény agyagásványt, hogy semmi másra nem lesz képes, csak létezni, meg felszívni ezt-azt, persze vannak olyan termékek a piacon, amelyektől semmi mást nem várunk, várhatunk el, csak azt, hogy szívják fel a nedvességet, a felesleges faggyút, de most pont arról van szó, hogy használhatsz olyan terméket is, aminek egyéb pozitív hatásai is lesznek)

Miért más a Maskaolin?

A tavalyi termékpalettához képest idén már egy csomó választási lehetőségetek van, hogy tényleg a legmegfelelőbbet kenjétek fel, ha szeretnétek otthon Ti is alkotni!

Ez az elosztás egy nagyon leegyszerűsített segítség Nektek, nem pedig egy aranyszabály.

A szárazabb bőrrel küzdők, valamint azok, akik arca könnyen lobban minden behatásra, esetleg enyhe rozisok, és egész arcra szeretnék felkenni a mindent, tényleg maradjanak a Basic és Light formánál.

A “normál” típusú bőr hallatán tudom, hogy nem egy szakember tépi a haját, és nyilatkozza, hogy olyan nem létezik, mert mindenkinek van valamilyen problémája. Ez szép és jó. Ezt aláírjuk, hogy mindenkinek van valamilyen problémája, de itt mi most agyagőrleményekről beszélgetünk, ahol néznünk kell a tisztító és nedvszívó hatást, nem a ráncokat és egyebeket lessük pluszba. Fogadjuk el, hogy nem lesz mindenki arcbőre kőszáraz vagy zsírban tocsogó egész felületen, esetleg helyenként (kombinált). Ennél a kategóriánál próbálkozhatsz a Light, Basic vagy 4Power típussal is. Én személy szerint azt ajánlom, hogy mindig lazábbtól kísérletezz a testesebb verzióig.

A zsírosabb, tocsogós bőrök imádni fogják a 4Power és a Strong típust. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lehetnének napjaid, amikor váltogatod az egyik ilyen említett erősebb típust egy Basic formával. Ahogy említettem, ezek nem aranyszabályok, csak jó kiindulási pontok!

A kombinált bőrnél mászik elő a (szerintem) valós és hiteles lényege az egésznek. Ugye itt arról van szó, hogy az arcod egyes részein tapasztalhatsz szárazabb foltokat, máshol zsírosodsz és csillogsz nagyon hamar, esetleg tocsogsz is T-vonalban, és az orcáid érzékenyebbek, szárazak is lehetnek emellett a tocsogós T-vonal mellett. Ennél a kategóriánál tényleg bármilyen összeállítás létezhet, mert mindenki egyedi. Itt látszódik a megfelelő agyagőrlemény használat a leginkább, ugyanis problémára fókuszálva tudsz kenekedni – de ezt a többi kategóriánál is így kell. Ha az orcáid vagy bármelyik területe az arcodnak száraz, érzékenyebb, oda választasz egy gyengédebb verziót (Light vagy Basic), a zsírosabb, problémásabb, mitesszeresebb területekre pedig kenhetsz 4Power vagy Strong típust.

Nincs olyan, hogy kötelező lenne egy típussal bekenni az egész arcod, aztán valamelyik résznek megfelelő lesz, más terület pedig megszenvedi. Ez a jó az egészben, teljesen te állítod be! (én is területek alapján kenekedek most már, hogy mindegyiket kipróbáltam; orromra, államra és a homlokomra mindig 4Power vagy Strong kerül – néha egyikre egyik, másikra másik, persze van, hogy ugyanazt dobom fel mindhárom helyre, attól függ mennyi időm van alkotni -, orcáimra Basic vagy Light kerül mindig, mert ott hajlamos vagyok pirosodni)

Fontos kihangsúlyozni, hogy a Maskaolin agyagőrleményből készült maszkodat nem kell teljes száradásig – szinte már potyogásig – az arcodon hagyni. Erről beszéltünk az elején, hogy abban az esetben, ha kozmetikai minőségűre megfelelően van előállítva az őrlemény, akkor nem csak a nedvszívó hatása révén tud tisztítani. Ellenben az ipari célzattal előállított agyaggal, ami az agresszívabb feldolgozás miatt elveszti a további hatásait és csak a nedvszívó marad.

Ezt a fotót már megosztottam múltkor Instagramon, de ez is nagyon nagy segítség lehet számotokra, szóval mindenképp helyet kapott a blogon.

Hányszor hetente?

Erre a kérdésre elég nehéz válaszolni, mert valakinek elég 1 alkalom, más 3 alkalommal is használja az agyagőrleményeket hetente. Mindig azt szoktam javasolni, hogy kezdj heti 1, max. 2 alkalommal, ha nagyon tocsogsz, és nagyon problémás zsíros bőröd van, kezdhetsz 2 alkalommal, és ha még ez sem lenne elég, akkor próbálkozhatsz egy harmadikkal, és eldöntöd mennyire van szükség rá..DE általában használtok hámlasztókat (AHA savakat és szalicilsavat is), tehát soha ne essetek át a ló másik oldalára.

Simán vannak köztetek olyanok, akiknek lehet, hogy két hetente is elég agyagozni!

A kevesebb néha több!

Ez az agyagőrleményekre is érvényes. Mindig óvatosan, nem kell semmit sem túlzásba vinni!

Újdonságok

A 4 alap őrleményen kívül most már találkozhattok C-vitaminos (5 és 15%), valamint cinkes verzióval is.

A cinkes verzió nálam az abszolút gamechanger befutó. Eddig is cinktartalmú krémben fürdettem a random előbukkanó, extrán begyulladó katonákat, mert nagyon hatékonyan dolgozik a gyulladás ellen. Ez most egy plusz fegyver lesz.

A C-vitaminos verziókat még egyelőre nem próbáltam, lassan, de biztosan odajutok. A C-vitamin hatásait azonban még majd vitatnám ilyen lemosós megoldásként. Általános igazságként tudjuk, hogy megfelelő antioxidánsos hatást biztosító L-aszkorbinsavas terméket nem igazán a lemosós termékek között fogjuk keresni, de ha már egy ember lesz, akinek a foltjai halványodnak, és ezzel kenekedik rendszeresen, már megérte.

Útravalóként jegyezd meg:
» a megfelelő agyag nem világít (a hófehérségtől), mint a diszkós fények az Aranypartnál
» attól, mert egy termékhez kaolint adtak, az még nem fogja az igazi maszknak a hatásait adni, lehet meghintették pár százaléknyi porral, MINEK?
» legfőképp a kaolinnal foglalkoztunk, mert legtöbb random termékben vele találkozhatsz, de a felvázolt problémák az összes típusra vonatkoznak

Ha vásárolsz agyagőrleményt, OSZ10 kóddal kapsz kedvezményt! (ez csak nektek kedvezmény, nem jutalékos program, köszi)

(folyt. köv.)