Zavaró bérlők, vagyis a tág pórusok és mitesszerek

(a cikk nem tartalmaz reklámot!)


Szerintem a legtöbb embernek ez a legnagyobb rémálma, amikor a bőrápolásos téma terítékre kerül. A bosszantó mitesszerek, “tágabb” pórusok és egyéb jelzők hangzanak el.

Nagyon fontos már az elején leszögezni pár dolgot:

1. a pórusok nem nyitódnak/csukódnak mint egy fotocellás ajtó
2. mindenkinek vannak pórusai, csak valakinél feltűnőbbek, míg másnál kevésbé
3. úgy lehet a legkönnyebben ezt elmagyarázni, ha úgy gondolsz a pórusra, mint egy kis csövecskére, aminek rugalmas falai egy idő után már nem akarnak megfelelően “dolgozni”, ezáltal úgy marad szegény, “kitágulva”
4. ennek a tágulásnak az az oka, hogy a faggyútermelés extrább, mint a normál állapot, és utána a kitágult pórus fala már nem képes visszahúzódni egy normál állapotra

Az, hogy fényvédőt kenünk, az teljesen alap dolog, az azért nincs a képen sem, tehát arra kérlek, hogy a fényvédőt tekintsd alapnak az életedben.

Agyagmaszk? Naná!

Ilyen problémák esetén ajánlott legalább heti egy alkalommal bevetned, ha nagyon problémás vagy, akkor kétszer is mehet. Nincs ún. aranyszabály, vagy kőbevésett szabály a frekvenciával kapcsolatban, de egy tényleg zsírosabb bőr esetében max heti 2 használat lenne szerintem az optimális, és onnan már egyéni.

Mindig azt szoktam ajánlani, hogy kezdjünk heti egy használattal, utána növelheted heti 2-re, nem kell azonnal a mély vízbe ugrani!

Amit ezzel kapcsolatban még kérdezni szoktatok, az nem más, mint a rutinba való beillesztése az agyagmaszknak.

Esti rutin előtt ajánlanám, tehát:

agyagmaszk » tisztítás » rutinod

Én ezt úgy szoktam kivitelezni, hogy felkenem, sürgök-forgok, aztán zuhizom, és a zuhiban mosom le, nem szeretek a mosdóban agyagot lemosni, mert minden olyan lesz, zuhany alatt ez nem okoz gondot. Nagyon fontos, ha Te is ördögien forró vízzel zuhizol, mint én, akkor zuhiban úgy mosd az arcod, hogy a hőfokot lejjebb veszed!

Duplatisztítás

Ez nem egy kötelező lépés mindenkinél, főleg nem minden nap, de ha már heti három alkalommal bevezeted, látni fogod a különbséget.

» nem, az nem duplatisztítás, amikor valamilyen kétfázisú tisztítód van
» ilyen problémák esetén ne micellás vízzel próbálkozz, hanem oil-based tisztító legyen az első lépés
» fontos, hogy ne csak megijesztés legyen az oil-based tisztító használata, masszírozd át az arcod rendesen, utána jöhet a water-based lemosó

Niacinamid a barátod!

Abban az esetben, ha a 10%-os szérumokkal negatív tapasztalatod van, rakj csak 2-3 cseppet a hidratálódba keverve, vagy próbálkozz olyan egyéb termékekkel, amelyek tartalmazzák, de nem ekkora koncentrációban. A niacinamidot tartalmazó, de nem direkt niacinamid szérumok alacsonyabb koncentrációban tartalmazzák általában.

Retinoidok

A retinoidok bizonyítottan beleszólnak a faggyútermelésbe is, tehát rossz úton nem jársz, ha ez is van a rutinodban, függetlenül attól, hogy retinolról, retinalról, vagy valamilyen vényköteles retinoidról legyen szó.

A retinoid használati frekvenciájába most nem igazán szerettem volna belemászni, de kezdj 0,5% retinol tartalom alatt, heti 1 max 2 használatról építsd fel akár heti 5 használatra is.

Sokaknak okoz problémát a retinoidos termékük használatának kimaxolása, mert úgy gondolják, hogy utána már nem sok minden fér egy heti rutinba, de arra kérlek, hogy soha ne 7 napban gondolkozz.

Én is nem egy több hetes leosztású rutint építettem már, lehet váltakoztatni 2 hét-típust, egyik héten kimaxolhatod a retinoidos termékedet, másik héten a hámlasztást, tehát semmiképp nem kell, hogy probléma legyen a max használat, vagy bizonyos félelem, hogy egyes hatóanyagok emiatt esetleg háttérbe szorulnak.

BHA a kedvesed!

A BHA-t lehet reggeli rutinba, vagyis fényvédő alá pakolni, tehát már ezzel nyersz estéket, amikor mehet retinoid, vagy bármilyen egyéb aktív, amit éppen használsz a rutinodban!

Heti 1 max 2 használattal kezdj kérlek.

Legfontosabbak:
» hidratálni a problémás, zsírosabb, mitesszeres bőrt is kell! – olyan nincs, hogy befullad a bőröd, nem békák vagyunk, ez nem standard bőrlégzés, amit a bőrünk legfelső része végez, ne keverd légyszíves és ne adj olyan “szakemberek” szavára, akik szerint neked nem kell hidratálókrém, mert úgyis tocsogsz, mint a vasárnapi pörkölt
» fényvédő every day, all day, még ünnepnapon is, köszi
» nem, a retinoidot nem kell elhagynod nyáron, a fényvédelemnek kell maxon lenni, de ennek maxon kellene lennie alapból is, nem foglalkozva azzal, hogy milyen aktívok vannak a rutinodban. Ha valamilyen úton-módon Te nem tudod megfelelő mennyiségben és hatékonyan kenni a fényvédőt, akkor tényleg picit gondolkozzunk el, hogy mi a fontos, mit szeretnénk elérni, szeretnénk e 2 év múlva 5-öt öregedni a tükörben, mert mindenki számára van megfelelő és kényelmes fényvédő a piacon, sajnos nem mindenkinek fog a legolcsóbb sajátmárkás megfelelni arra, hogy kényelmesen viselni tudja!

+ van, amikor azt látod, hogy van ott valami, de ez nem tipikus mitesszer, mégis segítenek rajta a fent említett termékek, rutinrészletek, akkor SF-ről is beszélhetünk.

A sebaceous filamenteket nem mindenki ismeri el, valakik szerint ez egy nem létező dolog, tehát orvosokat is két csoportra oszt, én nem fogom azt mondani, hogy nem létező, mert ha az ember ilyet lát, az nem mitesszer, de azok, akik megpróbálják “operálni” (nem, nem operálunk, csak magyarázok), azt tapasztalják, hogy enged magából valamit (ez “nagyon” szakszerűre sikeredett, de konyhanyelven mindenki megérti). Szóval maradjunk annyiban, hogy ezek normális, létező struktúrák a bőrben, de nincs egy tipikus elzáródás, és frappánsan segít rajtuk is a BHA, agyagozás, retinoidok, oil-based lemosóval indított duplázás és társai.