A bosszantó ekcéma

Nagyon sokan ismerjük az érzést, amikor random mosogatás, ételek, uszoda, gyógyszeres kezelés, BÁRMI után egyszer csak azt vesszük észre, hogy megint kopogtat a piros, viszkető, égő barátunk, az ekcéma.

Miről is van szó? Milyen típusai vannak? Mit tehetsz? Ezt most kibeszéljük!

Az ekcémára valójában tekinthetünk úgy, mint egy gyűjtőnévre a szokásos piros, apró babos, viszkető, égő, néha nedvedző, nehezen múló, endogén és exogén faktorok által individuálisan felerősödni képes állapotok számára, amelyek az egész testen bárhol megjelenhetnek. Hajlatokban, ujjak között annál bosszantóbbak.

Az ekcémának 7 típusát tudjuk megkülönböztetni, ezek az

atópiás dermatitisz

kontakt dermatitisz

dishydrózis (dyshidrotic típusú ekcéma)

nummular típusú ekcéma

szeborreás dermatitisz

stasis típusú dermatitisz

Neurodermatitisz

Az ekcéma nem egy fertőző állapot, nem kaphatod el mástól, azonban az biztos, hogy a konkrét okokat a tudomány máig nem ismeri, szimptómás kezelés folyik mindig, enyhítve a bosszantó tüneteket, és biztos, hogy genetikai és külső okok együttes keze áll a dolog mögött.

Fontos, hogy mindenki tünetei egyediek, nem lehet 100%-ban mindenkire általánosítani, viszkető, piros, gyulladt, bedagadó, elszíneződött, durva tapintású, szivárgó, nedvedző, repedező állapotok mind játszanak, sőt, vannak esetek, amikor az emberek olyan szintű bosszantó, nem csillapodó viszketést tapasztalnak, hogy vérzésig vakarják az érintett felületet.

Tévhit, hogy akinek gyerekkorában nem volt ehhez hasonló tünetegyüttese, akkor szerencsés, és felnőtt korban ez nem jelenhet meg. Felnőtt korban is ugyanúgy jelentkezhet, valamint sokan gyermekkorban hosszú évekig szenvednek tőle, aztán “kinövik”.

Legfontosabb, amit tehetsz, hogy felismered, mi az, ami nálad kihozza, felerősíti, azt eliminálni, és orvoshoz fordulsz, minél előbb!

Sokan mosogatni nem tudnak kesztyű nélkül, másoknál a kézfertőtlenítő folyamatos használata lobbantja be, vannak, akiknél ételek, italok, konkrét gyógyszerek, antibiotikumok, parfümváltás, új mosószerek és öblítők használata, új arc és testápolási termékek bevezetése stb.

Ami még ennél is fontosabb, az az, hogy az ilyen problémákat ne próbáld otthon mindenféle házipraktika bevetésével kezelni!

Kérd orvos segítségét, ha szteroidtartalmú krémet ír kezelésként, ne félj tőle, csak tarts be minden utasítást!

Pont az ilyen problémák kialakulásának esélye miatt szoktam mondani, hogy ne használjunk a gyerekekre mindenféle színes, gyümölcsös, illatos, hercegnős, unikornisos tusolókat, testápolókat, csak azért, hogy örüljön a gyerek. Meg kell tanítani, hogy mi a helyes, és már babakorban elkezdeni a helyes bőrápolást. Ha engem kérdeztek, La Roche Posay Lipikar termékcsalád, ez mehet az egész családra, sőt a Lipikar AP+M testápoló direkt ilyen problémakra lett kifejlesztve, védi a bőr saját kis mikrobiómját, mindenféle csillám, színezék és parfüm nélkül, arcra és testre is kiváló.

A “könnyebb” típusúaknál fontos a hatékony hidratálás, ami már a nehezebb lefolyásúak esetében eléggé kevés, lényeg mindig a gyors kezelésen van, amit egyedül orvossal konzultálj. Szteroidos krémek, szteroidos szájon át bevehető gyógyszerek, de fényterápia is létezik. Mindenki individuális terápiát igényel, NEM HASZNÁLHATOD SENKI MÁS GYÓGYSZERÉT, MÉG A ROKONODÉT SEM!

A linolsavat gazdagon tartalmazó olajak, ilyen pl. a borage oil, lehet a helyi kezelésed sikeres kiegészítője.

Az, hogy kinek milyen változtatásokat kell bevezetnie az étkezését illetően, változó, ezek már azok a lobbantó faktorok, amikre mindenkinek figyelnie kell individuálisan.

Mindig kérd szakorvos segítségét, ha ilyen problémát vélsz felfedezni magadon. Ne hallgass el egyetlen fontos részletet, kísérő körülményt sem az orvosod előtt, mellőzd a cuki és illatos kozmetikai termékeket az életedből.

Hasznos termékek, amelyek a segítségedre lehetnek:

» La Roche Posay AP+M
» La Roche Posay Lipikar Eczema Med (ezt ki kell kérni a patikában, mert hűtőben kötelező tárolni)

#reklamnakminosul a termékajánló miatt